Vredenburgplein: plek voor kunst

Het Vredenburgplein: markt, bouwhekken, grote bomen, een schele maagd, een garage eronder, TivoliVredenburg, Hoog Catharijne dat continue mensen opslurpt en uitspuwt. Vol plein. Plein voor kunst. Plein voor een rondleiding. In 2018 wordt het Vredenburgplein een plek voor kunst. Dit marktplein in het hart van Utrecht krijgt een mozaïek van 42 bij 87 meter met bijna een half miljoen steentjes van graniet. Als alle steentjes gelegd zijn, zie je een kip, een vis, olijven, een croissant en een lippenstift. Dingen die je ook op de markt tegenkomt.

Rondleidingen in juni en juli
Tijdens een rondleiding van een halfuur kom je alles te weten over de kunstenaar en haar inspiratie, het ontwerp, de aanleg en bekijk je het hele plein vanaf het balkon van TivoliVredenburg (wat Kensington kan, kan jij ook immers). De gratis rondleidingen worden op zaterdagen in juni en juli gegeven, om 13.00u en 13.30u,  kaartjes kun je hier bestellen.

Vredenburgplein
Op het Vredenburgplein is plek voor kunst. Vijf kunstenaars hebben zich laten inspireren tot vijf totaal verschillende ontwerpen voor kunst op dit plein, voor jou, voor Utrecht. Utrecht koos er 1. Iedereen kon stemmen tot en met zondag 18 juni 2017. Meeste stemmen gelden. Op 4 juli is de winnaar bekend gemaakt. Jennifer Tee mag het Vredenburgplein gaan verfraaien.

Het Vredenburgplein verandert dit jaar van gedaante. Het ontwerp van het Markt Mozaïek van Jennifer Tee is klaar. Voor dit kunstwerk worden 490.000 granieten tegeltjes in tweeëndertig verschillende kleuren gelegd. Wanneer alle steentjes gelegd zijn zie je een vis, een stuk kaas, olijven, een croissant, artisjok of een lippenstift. Dingen die je ook op de markt tegenkomt.

De 490.000 granieten tegeltjes zijn allemaal 9 bij 9 bij 8 centimeter. Met dit werk benadrukt de kunstenaar de lange geschiedenis van het Vredenburg als marktplein. Ook is de contour van het zestiende-eeuwse kasteel Vredenburg zichtbaar: twee muren en één van de vier torens. Daarnaast verwijst zij door mozaïek te gebruiken naar de Romeinse geschiedenis waar Utrecht ook zijn naam aan te danken heeft. En dat allemaal in 1 kunstwerk.

Pixel voor pixel uitgewerkt
In 2017 heeft Utrecht haar stem laten horen. Iedereen mocht kiezen uit vijf schetsontwerpen van kunstwerken. Markt Mozaïek van Jennifer Tee won. Het werk kreeg meer dan de helft van de 10.000 stemmen.

Bij het uitwerken van het schetsontwerp heeft Tee gekeken naar de afmetingen, kleuren en plekken van de objecten op het plein zodat ze vanuit verschillende gezichtspunten goed zichtbaar zijn. Vervolgens is zij de objecten ‘in gaan kleuren’, pixel voor pixel. Allereerst in verschillende grijstinten, daarna in de 32 kleuren graniet die zij met gespecialiseerde steenhouwers opspoorde van groeves over de hele wereld. De roodkleurige buitenrand wordt gelegd van gebakken klinkers. 

Aanleg gefaseerd
De voorbereidende werkzaamheden aan de kabels en leidingen onder de grond zijn in januari gestart. Hierna begint het bestraten van de brede stroken gebakken klinkers rondom het plein en de aanleg van het middendeel. Naar verwachting start het leggen van de mozaïekstenen in mei. De werkzaamheden worden zo uitgevoerd dat de markt voldoende ruimte houdt. De markt blijft dus gewoon open. Eind van dit jaar is het plein naar verwachting klaar.