Beurskwartier

Projectomschrijving

Status project

in voorbereiding


Beurskwartier

Utrecht krijgt vanaf 2023 een splinternieuw stadsdeel in het centrum van de stad: het Beurskwartier. De spraakmakende en levendige groene wijk verrijst op loopafstand van de historische binnenstad naast het Centraal Station. Uitnodigend zodat iedereen hier kan wonen, werken, ontspannen en ontmoeten. Uitdagend door de mix van grote en kleine publiekstrekkers, groene parken, pleinen, straten én iconische hoogbouw. Oftewel het centrumgebied van de toekomst.

Het Beurskwartier deel 1, tussen Croeselaan en Jaarbeurshallen, is een eigentijdse aanvulling op het historische centrum. Een centrumgebied voor iedereen om te gaan wonen, werken en ontspannen. Ook het Jaarbeursterrein (Beurskwartier 2, 3 en 4) verandert in een compleet woon- en werkgebied. Lees meer over die plannen hier op de projectpagina Jaarbeurs.

Loop en luister met ons mee

In het Beurskwartier kan je het ‘ommetje’ door het toekomstige Beurskwartier lopen. Via een route langs informatieborden, zie je hoe het toekomstige Beurskwartier eruit kan komen te zien. Tijdens het ommetje kan je luisteren naar de verhalen over verleden, heden en toekomst van het Beurskwartier. Via QR-codes die op de informatieborden staan, kom je bij de podcast. Je kan ook hieronder de podcast beluisteren. Klik op de eerste aflevering en 'loop' met ons mee.

Kan je de podcast niet beluisteren? Hier zijn de afleveringen ook te lezen. Aflevering 1, Aflevering 2, Aflevering 3, Aflevering 4, Aflevering 5 en Aflevering 6 .

Denk mee over het Stedenbouwkundig Plan

Om het Beurskwartier te kunnen bouwen, werken we nu aan een concept Stedenbouwkundig Plan. In dit plan staan de uitgangspunten voor deze toekomstige wijk beschreven. Bijvoorbeeld hoe we de openbare ruimte inrichten, hoe de bouwblokken eruit kunnen komen te zien en welke functies er komen.

Graag horen wij welke aandachtspunten, vragen of meningen er zijn over het Beurskwartier.

Er zijn 3 thema bijeenkomsten georganiseerd.

  • 10 juni - 19.00 uur
    Van winkel tot school; wat heb je nodig in het Beurskwartier?
  • 14 juni - 19.00 uur
    De kleur is groen; wat doe je buiten in het Beurskwartier?
  • 17 juni - 19.00 uur
    Samen leven en delen; wat heb je zelf en wat deel je in het Beurskwartier?

Het is tot 11 juli mogelijk om te reageren op de plannen via beurskwartier@utrecht.nl.

Wat komt er?

Het Beurskwartier wordt een stadswijk met veel groen. De gezellige pleinen en groene parken zorgen dat dit een plek wordt waar je wil bewegen, ontspannen en elkaar ontmoeten. Er zijn koffietentjes, cafeetjes, restaurants, ateliers en werkruimtes.

Het is een centrumgebied voor iedereen om te gaan wonen, werken en ontspannen en helpt om te voldoen aan de groeiende behoefte aan woningen, kantoren en recreatie in de stad.

Wonen en werken in het groen

Er komen ongeveer 3.000 nieuwe woningen voor zo’n 4.000 tot 5.000 mensen. Het gaat om appartementen in verschillende maten en prijsklassen en koop- en huurwoningen. De huurwoningen zijn sociale huur, middendure tot dure huurhuizen.

De iconische torens van Wonderwoods geven het gebied een gedurfde, groene uitstraling. Maar ook de megabioscoop Kinepolis, de Nieuwe Jaarbeurs en de Galaxy Tower zorgen voor een aantrekkingskracht op de hele stad. Diverse lokale, kleine ondernemers en kunstenaars vinden er hun plek en innovatieve bedrijven werken aan de toekomst van gezondheid, duurzaamheid, ICT en gaming.

De gebouwen verschillen in hoogte van 12, 25 en 45 meter tot hoogbouw van 70 of 90 meter. In de gebouwen komen nieuwe werkplekken voor ongeveer 5.000 mensen in verschillende maten en prijsklassen.

Er komt onder andere een stadspark aan de Croeselaan en een bijzondere daktuin boven op Wonderwoods. Zo komt er genoeg ruimte om te genieten van de natuur. Kinderen kunnen spelen op de autovrije straten en langs het water kan je wandelen, fietsen, hardlopen en skaten.

Bestemmingsplan Beurskwartier 1

De gemeente heeft in 2017 samen met de stad een omgevingsvisie opgesteld voor het Beurskwartier. Deze plannen zijn verder uitgewerkt voor het deelgebied Beurskwartier 1 en staan nu in een bestemmingsplan. Daarin staat hoe het gebied moet worden ingericht. Het bestemmingsplan is ter vaststelling naar de raad gestuurd.

Wanneer de raad het bestemmingsplan vaststelt, wordt de sloop/transformatie van de panden aan de Croeselaan e.o. verankerd. Daarmee komt er duidelijkheid voor huidige eigenaren en huurders over de toekomst van hun panden en woningen. Voor de huidige huurders van sociale en middeldure huurwoningen aan de Croeselaan is aan de overkant nieuwbouw gepland waar zij naar toe kunnen verhuizen. Die locatie heet De Foreest.

Werkzaamheden

Nog niet gestart