Beurskwartier

Projectomschrijving

Status project

in voorbereiding

Beurskwartier

Utrecht krijgt vanaf 2023 een splinternieuw stadsdeel in het centrum van de stad: het Beurskwartier. De spraakmakende en levendige groene wijk verrijst op loopafstand van de historische binnenstad naast het Centraal Station. Uitnodigend zodat iedereen hier kan wonen, werken, ontspannen en ontmoeten. Uitdagend door de mix van grote en kleine publiekstrekkers, groene parken, pleinen, straten én iconische hoogbouw. Oftewel het centrumgebied van de toekomst.

Het Beurskwartier deel 1, tussen Croeselaan en Jaarbeurshallen, is een eigentijdse aanvulling op het historische centrum. Een centrumgebied voor iedereen om te gaan wonen, werken en ontspannen. Ook het Jaarbeursterrein (Beurskwartier 2, 3 en 4) verandert in een compleet woon- en werkgebied. Lees meer over die plannen hier op de projectpagina Jaarbeurs.

Wat komt er?

Het Beurskwartier wordt een stadswijk met veel groen. De gezellige pleinen en groene parken zorgen dat dit een plek wordt waar je wil bewegen, ontspannen en elkaar ontmoeten. Er zijn koffietentjes, cafeetjes, restaurants, ateliers en werkruimtes.

Het is een centrumgebied voor iedereen om te gaan wonen, werken en ontspannen en helpt om te voldoen aan de groeiende behoefte aan woningen, kantoren en recreatie in de stad.

Wonen en werken in het groen

Er komen ongeveer 3.000 nieuwe woningen voor zo’n 4.000 tot 5.000 mensen. Het gaat om appartementen in verschillende maten en prijsklassen en koop- en huurwoningen. De huurwoningen zijn sociale huur, middendure tot dure huurhuizen.

De iconische torens van Wonderwoods geven het gebied een gedurfde, groene uitstraling. Maar ook de megabioscoop Kinepolis, de Nieuwe Jaarbeurs en de Galaxy Tower zorgen voor een aantrekkingskracht op de hele stad. Diverse lokale, kleine ondernemers en kunstenaars vinden er hun plek en innovatieve bedrijven werken aan de toekomst van gezondheid, duurzaamheid, ICT en gaming.

De gebouwen verschillen in hoogte van 12, 25 en 45 meter tot hoogbouw van 70 of 90 meter. In de gebouwen komen nieuwe werkplekken voor ongeveer 5.000 mensen in verschillende maten en prijsklassen.

Er komt onder andere een stadspark aan de Croeselaan en een bijzondere daktuin boven op Wonderwoods. Zo komt er genoeg ruimte om te genieten van de natuur. Kinderen kunnen spelen op de autovrije straten en langs het water kan je wandelen, fietsen, hardlopen en skaten.

Ontwerpbestemmingsplan Beurskwartier 1

De gemeente heeft in 2017 samen met de stad een omgevingsvisie opgesteld voor het Beurskwartier. Deze plannen zijn verder uitgewerkt voor het deelgebied Beurskwartier 1 en staan nu in een ontwerpbestemmingsplan.

Daarin is te zien dat er woningen, bedrijven of andere gebouwen komen in het gebied en in welk deel er in ieder geval een park komt. Ook is te vinden welke bebouwing verdwijnt of een andere functie krijgt. De locatie De Foreest valt ook onder dit bestemmingsplan.

Om het Beurskwartier mogelijk te maken moeten er bestaande panden worden getransformeerd of gesloopt. Bewoners hiervan krijgen deels nieuwe woonruimte in de Foreest en deels voorrang voor de nieuwe woningen in het Beurskwartier.

Bekijk het ontwerpbestemmingsplan Beurskwartier 1 hier

Werkzaamheden