Croeselaan

Projectomschrijving

Status project

Croeselaan Noord: in april 2019 opgeleverd
Croeselaan Zuid: in voorbereiding


De Croeselaan, vol groen  en met ruim baan voor fietsers en voetgangers. Schoner, gezonder, aangenaam.

Groene ruimte voor fietsers en voetgangers
Aan de kant van de Jaarbeurs ligt een comfortabel breed fietspad van rood asfalt in 2 richtingen. Je fietst zonder kruisingen van het Westplein naar de Van Zijstweg. Op de brede groene strook  in het midden staan 5 rijen bomen. Hier wandel je fijn tussen het groen en geniet je op de bankjes. Maar je vindt ook kunst en sport- en spelelementen.

Auto’s rijden met maximaal 30 km/u op 2 eenrichtingswegen naast het groen.

Duurzaam en circulair
We gebruikten zoveel mogelijk bestaande en herbruikbare grondstoffen, materialen en elementen uit de ‘oude’ Croeselaan. Het fietspad maakten we van een nieuw soort beton zonder cement. Hiervoor komt bij de productie minder CO2 vrij.

Verder vind je op de nieuwe Croeselaan: 

  • lantaarnpalen opgeladen door zonnepanelen
  • dimbare LED verlichting op het fietspad
  • verkeersborden van bamboe. Bamboe groeit snel en neemt daarbij CO2 op
  • rijbanen die voor een deel uit gerecycled materiaal bestaan
  • oude, niet zo vruchtbare grond vermengd met compost. Dat scheelde heel wat autoritjes voor het brengen van nieuwe grond
  • hergebruikte kunst die eerst ergens anders heeft gepronkt. Het resultaat is een mooi beeldenpark.

Werkzaamheden

Herinrichting Croeselaan Zuid (tussen Van Zijstweg en Asselijnstraat)

In september 2020 willen we starten met de herinrichting van de Croeselaan, het gedeelte tussen de Van Zijstweg en de Asselijnstraat. De voorbereidende werkzaamheden beginnen in maart. De inrichting van dit gedeelte van de Croeselaan sluit qua duurzaamheid aan op het gedeelte van de Croeselaan tussen de Van Zijstweg en het Jaarbeursplein.

Er is een ontwerp gemaakt waarin aandachtspunten van buurtbewoners verwerkt zijn. Deze zijn opgehaald tijdens een bijeenkomst in maart 2018. Binnenkort nodigen wij de bewoners uit de straat via een wijkbericht uit voor een inloopbijeenkomst. We laten dan het ontwerp zien en geven een toelichting op de werkzaamheden. De inloopavond is op dinsdag 3 maart.