Hoog Catharijne

Projectomschrijving

Status project

in uitvoering

Geplande bouw

2012 -  2020


Winkelcentrum Hoog Catharijne is vernieuwd en lichter en ruimer geworden. De aansluiting op de binnenstad is natuurlijker en de verbinding met het station beter geworden.

Bij de verbouwing en nieuwbouw was naast de menselijke maat de aansluiting met de binnenstad een belangrijk criterium. Het ontwerp van het nieuwe Hoog Catharijne voorzag in een volledige integratie van het winkelcentrum met de binnenstad. Twee assen verbinden nu de stad vanaf het Vredenburg via het winkelcentrum met het station. Bezoekers kunnen daardoor eenvoudig en comfortabel heen en weer lopen. Het groen en water van de Catharijnesingel spelen in deze integratie een belangrijke rol. Dat is terug te zien in de transparante ontwerpen, waarin glas, hoge plafonds, en zicht naar buiten zorgen voor een ruimtelijk effect. Zo is ook meer aansluiting met de openbare ruimte rond het winkelcentrum ontstaan.

Hoog Catharijne heeft op de plek van het gesloopte Peek & Cloppenburg gebouw (aan het Vredenburgplein) een nieuwe entree met twee ruime ingangen en looproutes naar Utrecht Centraal. Boven het winkelgedeelte van deze nieuwe entree zitten 76 appartementen. Dit gebouw zorgt voor een vloeiende overgang tussen het niveau van de oude stad en dat van Hoog Catharijne.

Op de plaats van de gesloopte Radboudtraverse over de voormalige Catharijnebaan staat nu een modern licht gebouw, de Stadskamer, waaronder je het water van de Catharijnesingel ziet. Om bezoekers en passanten het water onder hen te laten ervaren is er 250 m2 glas in de vloer verwerkt. Dit gebouw is de belangrijkste openbare ruimte in Hoog Catharijne.

Aan de kant van Utrecht Centraal is inmiddels een nieuwe entree van Hoog Catharijne; deze sluit aan op het Stationsplein. De winkels aan het Stationsplein in de nieuwe plint gaan eind 2019 open, de kantoorunits worden ook nog afgemaakt.

Feiten en cijfers

 Opdrachtgever      Klépierre
 Architect STIR Architecture (nwe naam voor Altoon Partners) en Oeverzaaijer
 Aannemer BAM  
 Winkeloppervlakte   35.000 m2 extra t.o.v. 67.000 m2 huidige situatie, dit is incl. m2 V&D

 Meer info over het nieuwe Hoog Catharijne vindt u op www.hoogcatharijne.nl.

Werkzaamheden

In het bestaande Hoog Catharijne wordt tegelijkertijd gewerkt aan een grondige verbouwing; onder andere worden de plafonds verhoogd en komen er rechte duidelijke routes.