Het Platform

Projectomschrijving

Status project

In uitvoering

Geplande bouw

Start in 2016 - Oplevering eind 2019


Het Platform komt bovenop het tramstation, naast het Stationsplein en tussen Utrecht Centraal, Hoog Catharijne en de Moreelsebrug. Bijna letterlijk op Utrecht Centraal, midden in Utrecht. Centraler kan niet. Het pand en het nieuwe bus-tramstation eronder moeten in 2019 klaar zijn.

Het concept van Het Platform gaat uit van een Microcity : een duurzame, gezonde en sociale stad in de stad. Het bestaat voornamelijk uit 200 huurappartementen met aanvullende commerciële voorzieningen zoals een sportschool, restaurant en lounge-bar. Deze voorzieningen zijn vrij toegankelijk. De bewoners delen met elkaar de faciliteiten die het gebouw biedt, zoals een dakterras en binnentuin. Met bezoekers uit de rest van de stad worden fitness, restaurant en een openbaar terras gedeeld. Interesse om hier te wonen? Kijk voor meer informatie.

Het gebouw is ontworpen door VenhoevenCS architecture+urbanism. Het is bedoeld voor mensen voor wie ontmoeten, gezonde lifestyle, delen en een directe aansluiting met de stad van groot belang zijn. Net afgestudeerde, hoogopgeleide jongeren en kenniswerkers vormen een belangrijke doelgroep.

Geïntegreerde constructie
De ontwikkelaar van het gebouw, ABC-Planontwikkeling, heeft in hun ontwerp een voorstel gedaan voor het tegelijk en geïntegreerd bouwen van het gebouw en het onderliggende bus- en tramstation. Hierdoor wordt er de helft minder staal en beton gebruikt, wat duurzamer en makkelijker te bouwen is en bovendien voor minder bouwoverlast zorgt. Ook worden de tramperrons prettiger doordat er minder en dunnere kolommen komen. Het Platform en het bus- en tramstation worden tegelijk gebouwd. Het gebouw is ontworpen op basis van de hoogste duurzaamheidsprincipes van BREEAM. Het Platform omvat 18.500 m2 en heeft een basishoogte van 25 meter met accenten tot 45 meter. Meer over het concept van het Zuidgebouw zie je in deze presentatie van ABC Planontwikkeling.

In het stedenbouwkundig plan Stationsplein oost en omgeving vindt u onder de noemer 'noord- en zuidblok' meer informatie over de eisen die gesteld worden aan deze twee gebouwen. De brochure voor de, nu afgesloten verkoopprocedure staat hier.

Omgeving nauw betrokken
Bijzonder aan dit gunningstraject is dat bewoners en bedrijven uit de omgeving een rol hadden in het vertrouwelijke tenderproces. Meer hierover lees je op Dialoog over het Zuidgebouw met de omgeving.

Werkzaamheden