Actueel

Rijnkade niet meer lindeloos

2 April


De Rijnkade is niet langer lindeloos. Ze gingen weg met z’n negenen en er kwamen elf lindes terug. Elf bomen die mínstens 60 jaar op de kademuur moeten staan. Daarom is er nu een groeiplaats die zorgt dat dat kan. Maar hoe zit dat dan?

Groeiplaats

De groeiplaats houdt regenwater vast en geeft het aan de bomen in droge periodes. Daardoor kunnen de bomen de stad langer verkoelen in een periode dat dat extra nodig is.

De bomen staan met hun wortels in bomenzand. Dat lijkt op bosgrond maar het zakt niet in en daarom kan er bestrating op liggen.

Natuurlijke voeding

In de groeiplaats ligt een holle laag van kunststof. Hier strooien we bosgrond in. Dat zorgt ervoor dat de bomen en het leven in de bodem natuurlijke voeding krijgen. Maar die laag maakt het ook makkelijker om zuurstof ín en gassen úít de grond te laten stromen.

Je zou kunnen zeggen dat we een duurzame plaats hebben gemaakt die dicht bij de natuur zit. De bomen zullen in het begin nog een beetje hulp nodig hebben. Maar over niet al te lange tijd kunnen ze het verder zonder hulp af in de stad.

Lees meer »

Rondwandeling april en mei afgelast

24 Maart


Het zal iedereen duidelijk zijn. De maatregelen in veband met het coronavirus hebben ook invloed op de maandelijkse zaterdagse rondwandelingen. Deze gaan de aankomende keren niet door. Zodra ze weer van start gaan lees je dat natuurlijk hier.

Lees meer »

Rijnkade lindeloos

10 Maart


Vanaf deze week is de Rijnkade weer even lindeloos. Dan denk je “wat een ellíndel!” maar we maken het natúúrlijk weer goed met je.

2 jaar geleden in april plantten we 9 lindes. Ze hadden mooi uitzicht op het werk aan het laatste stukje uit te graven singel. De lindes stonden daar lekker met z’n negenen. Ze hadden hun natje en hun droogje. Maar nu komen we erachter dat het natje nóg lekkerder kan. En daarom sturen we ze een tijdje op vakantie.

Als ze weg zijn komen er putjes in de stoep die het regenwater opvangen. Die putjes sluiten we aan op de plek waar de bomen staan. Dan drinken de lindes voortaan rechtstreeks water dat uit de hemel komt. Dat is gezonder voor ze.

Deze week beginnen we met het weghalen van de straattegels tussen de bomen. En als de 9 terugkomen… dan zijn ze ineens met z’n elven. Dan hebben ze het op 12 september nóg leuker als de singel weer rond is.

♪ Linde, Linde, ik wil alles voor je doen… ♪

Lees meer »

Heb jij twee minuutjes?

4 Maart


Kom jij wel eens in het centrum van Utrecht? Dan is je vast opgevallen dat we daar veel bouwen en vernieuwen en dat het centrum groter wordt. Wij houden je graag op de hoogte van al die veranderingen. Maar doen we dat wel goed? Hoe kan dat beter?

Als jij wat korte vragen beantwoordt, dan help je ons enorm en ben je straks (nóg) beter op de hoogte. Het kost je max 2 minuutjes.

Lees meer »

Deksloven en vacuümzuigers

3 Maart


Onze superhelden zijn beresterk maar een deksloof van ruim 50 kilo optillen gaat zelfs hen te ver. “Wat is een deksloof CU2030?” vraag jij dan?

Een deksloof is een natuurstenen, granieten, ‘blok’ dat ervoor zorgt dat de kademuur netjes is afgewerkt. Die dingen zijn niet te tíllen dus hoe krijg je ze op hun plek? Dat doen we met een vacuümzuiger waar zelfs geen draadloze Dyson tegenop kan.

Ze moeten natuurlijk wel netjes blijven liggen. Daarom maken we ze vast aan de kademuur.

Lees meer »

Voutje fan de gemeente?

27 Februari


Is dat een voutje fan de gemeente…? Midden in het zand naast de singel een aanleghaak voor boten?! Nee hoor, het is expres.

Als er erge regen valt komt er veel water in de riolen. We willen niet dat het vuile rioolwater in de singel terecht komt. Daarom zitten er onder de grond bakken waarin rioolwater wordt opgevangen. Het vuil zinkt en het ‘schone’ water gaat uit de bak de singel in.

Het vuil blijft achter in de bak en moet lucht kwijt boven de grond. Dat ontluchten gaat door een pijp. En díé pijp zie je op de foto's.

De lucht die eruit komt ruikt trouwens niet echt naar roosjes en jasmijn. Vandaar dat ‘ie eerst door een geurfilter gaat.

De bak heet een bergbezinkbassin. Een aanleghaak voor boten heet een bolder. Ik weet niet of je iets aan die kennis hebt maar je kunt er nu in ieder geval over meepraten :-)

Lees meer »

Meld u aan voor de nieuwsbrief