Voorwaarden om te mogen trouwen

• Je moet allebei 18 jaar of ouder zijn (op het moment dat je trouwt)

• Je mag niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben

• Je mag geen directe familie van elkaar zijn. Broers en zussen (ook door adoptie) kunnen niet met elkaar trouwen, neven en nichten wel

• Je mag niet gedwongen worden om te trouwen

• Als je onder curatele staat, heb je toestemming nodig van de curator of rechtbank

• Je bent beide minimaal 6 maanden ingeschreven in de Basisregistratie Personen in Nederland

• Ben je in het buitenland geboren, heb je langere tijd in het buitenland gewoond of ben je eerder in het buitenland gehuwd/geregistreerd partner geweest? Dan kan om aanvullende documenten gevraagd worden.

En verder:

 * Hebben jullie nog geen trouwdatum of locatie vastgelegd?  
Dan dien je in de gemeente Utrecht een melding voorgenomen huwelijk te doen. Dit kan enkel op afspraak en dient minimaal 14 dagen voor de huwelijksdatum te hebben plaatsgevonden. Maar wacht daar even mee tot er een paar is gekozen.

Hebben jullie reeds een melding voorgenomen huwelijk gedaan, een trouwdatum en/of trouwlocatie vastgelegd en willen jullie alsnog graag trouwen op Utrecht Centraal?
Dat kan, maar let op de volgende zaken:

Jullie hebben reeds een melding voorgenomen huwelijk gedaan waarop jullie hebben aangegeven in een andere gemeente dan Utrecht te willen gaan trouwen/partneren?
Dan dienen jullie opnieuw een melding voorgenomen huwelijk te doen in de gemeente Utrecht. Jullie dienen dient zelf de locatie te informeren dat jullie gaat trouwen. Eventuele annuleringskosten die hiermee gepaard gaan, zijn voor eigen rekening van het bruidspaar.

 Jullie hebben reeds een melding voorgenomen huwelijk gedaan waarop jullie hebben aangegeven in Utrecht te willen trouwen/partneren?
Dan hoeven jullie niet opnieuw een melding voorgenomen huwelijk te doen. Jullie dienen zelf de locatie te informeren dat jullie elders gaat trouwen. Eventuele annuleringskosten die hiermee gepaard gaan, zijn voor eigen rekening van het bruidspaar.